Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poznámka ke zdanění církevních restitucí

A je tu zas! Zdanění církevních restitucí je z nějakého důvodu politicky mimořádně atraktivní téma. Krátký text o tom, proč doufám, že se jedná jen o řeči do větru.

Zdanění církevních restitucí je dlouhodobým politickým tématem, které během nedávných parlamentních volbami opět vynořilo na povrch; teď jej navíc podpořila vláda[1], ačkoli do programového prohlášení se zdanění nedostalo. Přestože na vládu s důvěrou si podle všeho ještě nějaký ten čas počkáme, pro restituce by se podpora v Parlamentu nejspíše našla. V předešlé vládě byly všechny snahy zablokované přítomností lidovců ve vládnoucí koalici.

Premiér Andrej Babiš jako odůvodnění této snahy uvedl: „Souhlasíme s tím, že je potřeba nahrazovat křivdy, ale podle našeho názoru byl způsob finanční náhrady velice podivný, a proto jsme návrh podpořili. Je zde potřeba korekce, protože náhrady byly předražené a také schvalované za velice podivných okolností ve sněmovně.“ Tato teze je nicméně starší a objevuje se prakticky od vzniku církevních restitucí. Je ovšem nutné dodat, že tuto podobu církevních restitucí v minulosti podržel Ústavní soud.[2]

Se zdaněním restitucí je ovšem mimo politických otázek spojeno neméně otázek právních; některé z nich dosti závažné. Následující text má za cíl stručně nastínit, co to vlastně zdanění církevních restitucí je, a co je to, z čehož vstávají některým právníkům vlasy na hlavě.

Církevní restituce byly zahájeny zákonem č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi (dále: „restituční zákon“), který navázal na sérii předchozích zákonů[3] napravujících majetkové křivdy, ke kterým došlo v souvislosti s vyvlastňováním nemovitého majetku v letech 1948 až 1989.  Na rozdíl od restitucí soukromých a vybraných právnických osob došlo v případě restitucí církví ke značnému zpoždění – k nezvykle dlouhé době přijetí potřebného předpisu a k legitimnímu očekávání církví se vyjádřil Ústavní soud,[4] když zákonodárce upozornil, že stávající stav (tj. bez přijatého zákona o církevních restitucích) je neudržitelný a že sama nečinnost zákonodárce v tomto směru je protiústavní.

Na rozdíl od ostatního restitučního zákonodárství však restituční zákon sleduje mimo odčinění historických křivd i druhý cíl, kterým je vypořádání mezi státem a církvemi - tedy dosažení stavu, kdy jsou církve majetkově samostatné (samostatnější) a jejich financování tak není úkolem státu. V praxi jde o přechodné období v délce 17 let, ve kterém bude stát přispívat na chod církví (příspěvky ale budou mít degresní formu) a zároveň třicetileté období, ve kterém bude stát splácet finanční náhradu za pozemky, které navrátit nelze. Důležitou součástí zákona, do které se cíl vypořádání promítá, je smlouva o vypořádání mezi církvemi a státem, na základě které mají být majetkové poměry vyrovnány[5] tak, že se církve vzdají zvláštního práva na financování ze státního rozpočtu.

Restituční zákon přiznal církvím[6] tři druhy náhrad – naturální (tj. navrácení původního majetku), finanční (tj. náhradu za vyvlastněný majetek, který nelze církvím vrátit) a příspěvek na podporu činnosti. Jelikož se v rámci debat o zdanění naturální reparace nezmiňují, zaměřím se pouze na finanční náhrady a příspěvek na podporu činnosti.

Podle § 15 restitučního zákona má být dotčeným církvím na finančních náhradách vyplaceno cca 59 miliard Kč ve třiceti ročních splátkách. Podle odst. 6 téhož paragrafu není potom tato finanční náhrada předmětem daně, poplatku nebo obdobného finančního plnění,[7] což platí také pro příspěvek na podporu činností.[8] Výše finanční náhrady bude také každý rok navýšena o inflaci.[9]

Co se týče plánovaného zdanění, třebaže jeho přesnou formu žádný z jeho současných proponentů nespecifikoval, bude se patrně jednat o prosté zdanění dosud nevyplacené části finanční náhrady, eventuelně také přspěvků na podporu činnosti. Podle premiérova vyjádření a jím uváděných čísel se patrně jedná toliko o finanční náhrady ve smyslu § 15 restitučního zákona, v minulosti se však objevily i snahy zdanit též příspěvky na činnosti, viz novela předložená Jiřím Zimolou dne 21. června 2016 jako návrh zastupitelstva Jihočeského kraje.[10]

Návrh novely je ve své podstatě velmi jednoduchý – ze zákona by se vypustila ustanovení, která osvobozují státní plnění v rámci finančních náhrad nebo příspěvků na podporu činnosti od daně z příjmu. Naturální restituce měly zůstat nadále nezdaněné, stejně tak neměla být daň zpětně vyměřena za splátky již zaplacené.

Sazba daně z příjmu právnických osob je v současnosti nastavena na 19 %,[11] celkový roční příjem státní kasy v případě zdanění finančních náhrad by tedy činil cca 373 milionů Kč, dohromady za 30 let tedy oněch slíbených 11 miliard.  V případě zdanění příspěvků na činnost, které jsou vypláceny podle částky poskytnuté v roce 2011 na základě zákona č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem, by při ročních výdajích 1,445 miliard Kč[12] zdanění přineslo 274 milionů Kč ročně; tato částka by se ovšek s každým rokem zmenšovala, neboť příspěvěk na činnost je každoročně snižován o 5 %.

Jenže...

Podstatnou překážkou ve snahách o zdanění církevních restitucí – mimo překážek politických –, která může restitucím zlomit vaz, je samotná forma vypořádání se státu s církvemi. Vypořádání je totiž od začátku koncipováno jako dohoda mezi státem a církvemi (dokonce stvrzená smlouvou, která je zákonným předpokladem vypořádání), nikoli pouhé vyplácení finanční podpory ze strany státu. V takové situaci – za předpokladu, že připustíme, že dohody se mají plnit - je jedinným právně přijatelným řešením novace této dohody; jenže si lze jen těžko představit, že by s dodatečným zdaněním – navíc bez jakéhokoliv protiplnění ze strany státu – církve souhlasily. Prosazení zákona na sílu by znamenalo retroaktivní úpravu onoho vztahu.

S touto námitkou se ve svém návrhu Jiří Zimola pokusil vypořádat odkazem na nález Ústavního soudu,[13] ze kterého dovozuje, že takovýto zásah do smluvního vztahu a legitimního očekávání smluvní strany by při případném ústavním přezkumu obstál, nicméně toto srovnání se mi jeví jako poněkud nepřiléhavé, protože zatímco smlouva o stavebním spoření[14] je víceméně formálním úkonem směřujícím k získání podpory stavebního spoření ze strany státu na základě plnění povinností (které ovšem opět směřují k získání podpory), smlouva o vypořádání podle restitučního zákona je mnohem vyrovnanější, když se – zjednodušeně řešeno – církve vzdávají všech budoucích nároků vůči státu výměnou za pevně stanovený finanční závazek státu.

Součástí smlouvy je nad to mimo určení výše plnění[15] také ujednání o tom, že  závazek vyplatit finanční náhradu nemůže bez dohody smluvních stran zaniknout jinak než splněním.[16] Zákonodárce shrnuje: „Jako dvoustranný právní úkon představují smlouvy ochranu před jednostranným neplněním závazků.“[17] Zdanění vyplácených splátek by potom bylo právě takovým jednostranným neplněním závazků, neboť by šlo přímo proti tomu, co stát a církve ve vzájemných smlouvách dojednaly.

Pokud došlo – jak říká premiér – ke špatnému výpočtu výše finančních náhrad, je to pochybení, které padá na hlavu vlády, která restituční zákon prosadila. To je pravda. Jenže to neopravňuje jakoukoli pozdější vládu se z tohoto závazku vyvázat s tím, že to předchozí vláda pokazila. Tyto závazky jsou závazky státu a jako takové je nová vláda přebírá. Skutečnost, že to není podle jejího gusta, není dostatečným důvodem k postavení celé dohody na hlavu a k jednostranným změnám dohodnutého.

Doufejme, že možnost zdanění restitucí zůstane pouze vábničkou na ty voliče, kteří mají stále v očích Bílou horu. O ústavní přezkum snad nikdo zájem nemá. A dohody se prostě plní.

=====================================================================

[1] https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-premiera-andreje-babise-podporila-zdaneni-cirkevnich-restituci-162678/

[2] Nález Ústavního soudu ze dne 29. května 2013, sp. zn. Pl. ÚS 10/13

[3] Např. zákon č. 1991/87 Sb., o mimosoudních rehabilitacích, zákon č. 298/1990 Sb., o úpravě některých majetkových vztahů řeholních řádů a kongregací, nebo zákon č. 229/1991 Sb., úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku (zákon o půdě),

[4] Nález Ústavního soudu ze dne 22. ledna 2011, sp. zn. I. ÚS 2166/10

[5] Viz § 16 restitučního zákona

[6] Seznam dotčených církví a náboženských společností viz § 15 odst. 2 restitučního zákona.

[7] Spolu s restitučním zákonem byl též změněn zákon o daních z příjmu – do § 22 (ve znění účinném k dnešnímu datu jde o § 18a) bylo přidáno ustanovení, které příjmy z bezúplatného nabytí věci podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi postavilo mimo předmět daně, dále byl například změněn zákon o správních poplatcích.

[8] § 17 odst. 5 restitučního zákona

[9] § 15 odst. 5 restitučního zákona

[10] Novela z. o maj. vyrovnání s církvemi a náb. společnostmi, 21. 6. 2016, Sněmovní tisk 842/0, část č. 1, https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=7&ct=842&ct1=0

[11] § 21 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů

[12] Informace o návrhu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů (zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi). Materiál Legislativního odboru Kanceláře senátu. Senátní tisk č. 391 (tisk PS č. 580).

[13] Nález Ústavního soudu ze dne 19. dubna 2011, sp. zn. Pl. ÚS 53/10

[14] Viz § 5 odst. 1 zákona č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření

[15] § 16 odst. 2 písm. b) restitučního zákona

[16] § 16 odst. 2 písm. e) restitučního zákona

[17] Důvodová zpráva k zákonu č. 428/2012 Sb., 19. ledna 2012. Sněmovní tisk 580/0, část č. 1. s. 61.

Autor: Jan Burda | čtvrtek 11.1.2018 20:03 | karma článku: 21,36 | přečteno: 873x
  • Další články autora

Jan Burda

O automobilismu, aneb o čem se vlastně hádají ženy

Internet, jak známo, přináší výměny názorů. A jelikož je automobil často mimo dětí druhá nejdražší věc, co si v životě pořídíte, dovolte krátké představení motoristického internetu a jeho svébytného fungování.

4.2.2023 v 17:10 | Karma: 10,96 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Jan Burda

K nepovedenému článku pana Krále, aneb o špatné kritice špatného rozhodnutí ve věci E.S.

Několik poznámek k tomu, jak se nemá dělat kritika soudního rozhodnutí. A taky o tom, proč se pan Král mýlí, když tvrdí, že Evropský soud pro lidská práva řekl, že Mohamed nebyl pedofil.

1.11.2018 v 15:46 | Karma: 12,68 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Jan Burda

K Evropě obchodujících států paní Splítkové

Jelikož autorka neotevřela diskusi, reaguji tímto způsobem, neboť mám za to, že její text si polemiku zaslouží.

26.9.2018 v 21:19 | Karma: 11,78 | Přečteno: 775x | Diskuse| Politika

Jan Burda

O nepřejícím Dopravním podniku města Brna

Jak mi DPMB vůbec nepřál, aneb příběh o tom, jak mi ujela šalina a já pak dlouho rozmýšlel, jestli to vlastně nebylo dobře.

22.7.2018 v 11:57 | Karma: 10,90 | Přečteno: 843x | Diskuse| Společnost

Jan Burda

O mužské konverzaci

Kraťoučký důkaz toho, že přestože jsou muži stvoření drsná a uzavřená, jejich rozhovory mohou být častokrát velmi niterné.

8.10.2017 v 11:47 | Karma: 14,05 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem student se zájmem o minulost i současnost. A absurdity a skryté vtípky, které jsou v nich snad všude. Baví mě hledat obsah ve formě, předstírat, že něco znám, stejně jako si čas od času myslet, že skutečně znám. Mám rád svoji školu a filmy s Natašou Gollovou. Na Brno dobrý.

Seznam rubrik