Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Připadá mi, že směšujete dvě rozdílné věci - kritiku a vměšování.

Pakliže by EU kritizovala Polsko za jeho zákon, dobrá. Nemusí se s ním ztotožnit a prezentovat to veřejně jako kritiku předmětného zákona.

Pokud ale vyhrožuje odnětím práv Polsku jako zemi, pak je to už forma nátlaku (spíše vydírání) a to je vměšování, protože se snaží násilím změnit něco, co odsouhlasila vláda a parlament Polska vzešlý z voleb.

2 0
možnosti

J88a26n 50B44u89r46d83a

28. 3. 2016 21:08

Chápu, jak to myslíte, ale stejně zkusím odpovědět:

To prezidentovo vyjádření vyšlo 15. března těsně po vydání toho usnesení Rady Evropy (11.března, ale draft byl znám už týden dopředu), aktivování unijního mechanismu je z 13. ledna (http://www.bbc.com/news/world-europe-35303912), proto si myslím, že cílí především proti Radě Evropy, přestože Zeman se sám odvolává na Evropskou unii. Z toho pro mne vyplývá, že - podobně jako u Číny - je Zemanovi kritika vměšováním. Ale dále k tomu rule of law frameworku:

EU nevyhrožuje Polsku odebráním hlasovacích práv, ale spustila mechanismus, na jehož konci - pokud vše vyjde pro Polsko špatně - může toto odebrání teoreticky být. Nicméně toto odebrání by se v prvním kole schvalovalo konsensem a Maďarsko se vyjádřilo, že v žádném případě nebude schvalovat sankce proti Polsku. Takže by se to muselo schvalovat druhým kolem, kde by již hlasování proběhlo jinak; nicméně šance, že by k odebrání hlasovacích práv skutečně došlo, je dle mého názoru mizivá.

Je také nutno vzít v úvahu, že ten mechanismus je unijní záležitostí, tedy že je pro Polsko závazný. Faktický nátlak to jistě je, ale pokud je to nátlak prostředkem, kterým se Polsko samo o své vůli svoji přítomností v Unii váže, je to skutečně to nepřípustné vměšování? Analogicky, je arbitrážní řízení proti státu na základě platné mezinárodní smlouvy při existenci důvodu vměšováním?

Polsko a Unie mají ohledně polské krize dosti odlišné náhledy - vláda PiS si stojí na tom, že se jedná o politickou záležitost, zatímco EU zdůrazňuje oslabování tradičních demokratických institucí, a vyzdvihuje linku ohrožených lidských práv a fungování právního státu. Třeba v průběhu šetření Unie dospěje k poznání, že je v Polsku vše v pořádku (ale spíše ne, protože z některých věcí jde hlava kolem), ale Unie chrání hodnoty, na kterých je postavena, a Polsko tím, že je jejím členem, je těmito hodnotami do jisté míry vázáno.

Pro tyto důvody aktivování evropského mechanismu jako nepřípustné vměšování nevidím.

0 0
možnosti

J61i86r80i 14V47r27a96b11e63c

28. 3. 2016 18:00

Ode mne Karma.Ty prispevky od tech vecne vcerejsich ignorujte.Ti to maji za sebou ,ale vy mate zivot pred sebou.

0 0
možnosti
Foto

Nikdo nediskutuje a ani já k tomu nesmyslu nebudu.

6 3
možnosti

J48a44n 87B36u80r73d86a

28. 3. 2016 17:34

Za Vaše rozhodnutí děkuji; nemám pocit, že bych o cokoliv přišel.

4 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS