Diskuse

Posedlost demokracií, smyslu navzdory

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To máte těžké. Když se budou referenda opakovat, tak jako to irské o Lisabonské smlouvě, bude to mít pachuť diktování výsledku. Jestliže byla jednou nastavena pravidla pro referendum a všichni je znali, pak je chybou těch, co to nebrali dostatečně vážně, že dopadlo jak dopadlo. Když uděláte v životě nějaké rozhodnutí, a zjistíte, že nebylo správné, tak už ho často nemůžete zvrátit. Jestliže například šlo k referendu málo mladých, kteří by volili pro setrvání, je to především jejich chyba (připustíme-li arogantní hodnocení zaznívající od představitelů EU, že to je chyba), a pak je v pořádku, jestliže se s ní budou muset v budoucnu vypořádat. Ostatně předpokládám, že kdyby to dopadlo obráceně a podobně by se ozývali ti, co chtějí Brexit, hned by to dostali pěkně sežráno, že nerespektují referendum.

1 0
možnosti

Ale hlavně, v demokracii, pokud je, platí, že poražená menšina respektuje názor většiny. Pokud tomu tak není, nelze hovořit o demokracii.

1 0
možnosti

A jak si tedy vlastně tu demokracii představujete?

Stejnými argumety, jakými zpochybňujete výsledky britského referenda, lze zpochybnit výsledky jakéhokoliv veřejného rozhodování. Včetne voleb. Takže nebylo by na místě je rovnou zrušit? Ale co pak, že .... bude to ještě demokracie?

Mně je bližší to, jak to popsal pan Robejšek - http://blog.aktualne.cz/blogy/petr-robejsek.php?itemid=27483

0 0
možnosti

J86a11n 35B18u45r69d49a

29. 6. 2016 17:40

Ten článek od pana Robejška je skvělý.

Nicméně on je o něčem jiném - já nežádám, aby rozhodovaly elity na úkor lidu. Taky nevyjímám lid z rozhodování. Co chci, je ztížení procesu, kterým lid v referendu rozhoduje. To není zablokování špatných názorů a propagace dobrých, ani vnucování mého názoru někomu jinému - jak tady protievropští harcovníci neustále naléhají -, je to kladení vyšších procesních požadavků na JAKÉKOLIV rozhodnutí; nehledě na předmět tohoto rozhodování. Tedy ne vyšší ochranu "správných, mnou vymyšlených" stanovisek, ale vyšší ochranu statu quo proti plebiscitům. Referendum o vstupu do EU, které dopadne 52:48 trpí dle mého stejnými vadami jako to o vystoupení.

0 0
možnosti

J17a77n 67U68l68r49i76c43h

29. 6. 2016 9:56

Tak to jo, prava demokracie je takova ve ktere se opakuji referenda dokud nedopadne jak si preje urcita skupinka lidi. Demokracie 21 stoleti;-D;-D.

0 0
možnosti

Referendum je dobrý nástroj například pro komunální politiku. Postavit na kraji města hypermarket , nebo volnočasovou zónu ? Vybudovat za 30 milionů ve městě cyklostezky , nebo za tyto peníze postavit městské sportoviště ?

Ale do vrcholové politiky , kde jednak lze čekat velmi těsný výsledek , který není pro nikoho právně závazný a kde tento výsledek může vzít za své v následujících parlamentních volbách spíše nepatří...

Cameron to totálně zvoral a pokud to někdo po něm nedá do pořádku , uvrhne to celou Britániii do totálního chaosu...

0 0
možnosti

Máte pravdu souhlasím s Vámi.

Jak celý tento chaos může skončit ? Referendum se opakovat nebude , všichni na britské politické scéně se začnou dohadovat , zjistí , že nevyřeší nic. Dojde k rozpuštění parlamentu , novým volbám a jedna ze stran přijde s programem , že z EU se vystupovat nebude a tato strana volby vyhraje. No , nic moc polívčičku si Britové uvařili.. pro všechny ostatní z toho může být přínos. Budou se bát ,aby se anglický chaos nepřelil k nim..

0 1
možnosti

Ano, hlavně klid k práci, to přece nejvíc potřebujeme.

1 0
možnosti

J88i26r28i 69C65e67e

29. 6. 2016 9:47

"...Nikdo si neuvědomuje lépe než soudruh Napoleon, že všechna zvířata si jsou rovna.

Byl by šťasten, kdyby mohl nechat rozhodovat vás samotné.

Ale vy byste se mohli rozhodnout špatně!"

George Orwell: Farma zvířat, 1945

1 0
možnosti

J59a55n 68P41a46v25e77l

29. 6. 2016 9:45

Klasika. Demokracie jen v případě, že mi vyhovuje. A pokud referendum dopadne "nesprávně", třikrát ho zopakuji.

A Váš příměr s manželkou? Té manželce říkáte už deset let, že má 30 kg nadváhu, nemyje si nohy, utratí vše za ptákoviny a ještě nadělá dluhy, největší zábava pro ní je sledování seriálu v televizi a vařit se nenaučila. Její odpověď na kritiku je "chyba komunikace, musím ti lépe vysvětlit, že část z těch 30 kg jde do prsou, plíseň na nohou nás přibližuje přírodě, utrácením podporuje ekonomiku a dluhy bankovní systém, u sledování seriálu si odpočine od nakupování a vaření jí jde perfektně, jen Vy nechápete jeho dokonalost"

2 0
možnosti

Nezlobte se ale to je soubor samoúčelných salónních řečí (kdybych byl zemanovec, napíšu "kavárenských" ;-) ) prošpikovaný polopravdami a domněnkami. Čili demagogie, jak už se několik lidí přede mnou vyjádřilo.

Jen namátkou:

Je vám zcela JASNÉ, že prostá většina nereprezentuje stabilní názor, ale kolik to je, už neuvádíte a hlavně nevíme, jak by se podobné posunutí hranice uplatnilo v praxi, když může způsobit, že jakékoliv hlasování může být neplatné.

"Brát si Evropu a obyvatele jako rukojmí" ... otřepaný a už trapný výrok hodný zasloužilého politika.

Ústavní soud posuzuje výroky nižších soudů stížnosti atd. , jestli jsou v souladu s ústavou a právním pořádkem republiky. Takže žádné výstřelky a převraty, pouze analýzy platných zákonů. Jinými slovy pitomý příklad.

"Došlo SE k tomu ..." Jednoznačný výsledek referenda zpochybňujete, ale závěr, násilně vytvořený z nějakých diskutabilních statistik prezentujete jako fakt.

To, že si přes gůgl čtu nějaké informace ještě neznamená, že o problému dosud nic nevím a že jsem je nečetl už dříve. A také není nikde napsáno, že to nečetli třeba i zastánci setrvání v EU a že by také někteří volili jinak.

2 0
možnosti

Pane autore. Ty analýzy před referendem, pokud nesledujete práci médií v poslední době, byly více méně účelové. Klasickou novinařinu dnes ovládají reklamní a marketingoví odborníci, především specialisté na psychologii a manipulaci s vědomím. Tedy, pokud nějaké závislé médium psalo to či ono, byl to je a jen jeho problém a nebojím se tvrdit, že na objednávku.

Pokud tedy přestanu uvažovat nad fenoménem manipulovaných médií, pak mi zbývá jen fenomén demokracie. I když nepopírám, že otáčející se korouhvička tzv průzkumů mohla část lidí, a myslím si převážně těch mladých, lépe manipulovatelných, ovlivnit.

Nicméně, jediné, co bylo skutečně demokratické, bylo vlastní rozhodnutí voličů a tedy výsledek referenda.

A nastoupila média a vševědoucí odborníci se svými katastrofickými vizemi po odchodu. Já všera slyšel dva ekonomy, kteří hovožili o tom, že Británie po odchodu posílí jak ekonomicky, tak morálně. A já jim věřím víc, než těm autorům těch katastrofických vizí.

Osobně jsem přesvědčený o tom, že v EU nastolená diktatura, cenzura, nesmyslná rozhodnutí a nařízení, ruku v ruce s neschopností řešit skutečné problémy, jako je třeba imigrace, je předzvěst konce EU takové, jaká v současnosti je. Tedy Británie svým včasným odchodem ponese nejmenší následky neschopnosti EU, čím déle kdo odejde, bude na tom hůře.

4 0
možnosti

"Nicméně, jediné, co bylo skutečně demokratické, bylo vlastní rozhodnutí voličů a tedy výsledek referenda." R^

Lidé jako autor a Jara Rank by však měli něco dělat se svou pýchou a učit se respektu k výsledkům těchto fundamentálních instrumentů demokracie a názorům jiných spoluobčanů a občanů vůbec. Místo toho to ve své mysli překroutí, "zracionalizují" tak, že 17 000 000 lidí označí v podstatě za blbce, tedy za názory lidí s nižší hodnotou, než jsou oni samotní, a mají to "vyřešeno".

Demokracie je pro ně jen to, co je v souladu s jejich (světo)názorem. Rv

4 0
možnosti

J21a52r87a 35R12a79n92k

29. 6. 2016 2:50

Pri kazdem rozvodu mate plne pravo na " midieters and counselors " a ti Vam muzou nebo nemusi pomoci.....mne jen prekvapuje, jak si v postkomunistickych zemich kazdy predstavuje demokracii k svemu obrazu.

0 0
možnosti

Demokracie je, nebo není. Zastupitelská demokracie, tak, jak je praktikovaná nejen u nás, je paskvil demokracie určený k zavření huby voličům. Ale demokracie jako taková je jedna a jeden z hlavních principů je ctít a respektovat názor většiny. Vrátím-li se k zastupitelské demokracii, naše vlády dlohodobě konají svévolná rozhodnutí proti vůli většiny voličů, leckdy i proti 80% odporu. Tedy potvrzení absurdity zastupitelské demokracie, kde neexistují opravné prvky, minimálně ve formě referenda a odvolatelnosti politiků

1 4
možnosti

To jsou zase eurokonformní kydy.

Je vidět, že každý si demokracii vysvětluje po svém. Vlastně i před revolucí, v těžkém socialismu, do lidí hustili, že socialistická demokracie je ta jediná správná a cestu k demokracii nám ukazuje KSČ. Nyní nám formu demokracie nestanoví KSČ ale úředníci EU.

1 1
možnosti

J77a24n 77B33u26r57d39a

29. 6. 2016 0:46

Eurokonformní = v souladu s evropským právem (právem EU). Nechci vám brát představy, ale referendum v Británii nebylo podle evropského práva, ale podle toho britského.

1 0
možnosti