Co může být horší než nikým nevolení bruselští potentáti

Úvaha o tom, jak jsou nikým nevolení úředníci Evropské unie strašně příšerní. A taky o tom, jak může být ještě hůř.

Spousta lidí, doma i ve veřejném prostoru, si naříká, že orgány Unie jsou hrozně nedemokratické, protože je nikdo nevolí a namísto toho jsou nějakým způsobem jmenovány. A občan do toho nevidí a nemůže to ovlivnit. Nejčastěji tato výtka směřuje vůči Komisi, která má navíc talent svými roztomilými vyjádřeními lidi děsně rozčilovat.

Pomiňme teď, že chtít demokratickou legitimitu státu od nestátu je poněkud optimistické a že komisaře schvaluje Parlament vzešlý z voleb, a vrhněme se na to, po čem každý správný občan touží – odstranění nikým nevolených potentátů.

Opakem nevolených orgánů jsou – poněkud nepřekvapivě – orgány volené. A opakem nikým nevoleným potentátů jsou potentáti někým volení.

S volbou je spojena jinak docela nudná procesní otázka – kdo bude ty někým volené potentáty volit? A jak?

Jelikož jsme demokraté, chceme aby tito volení potentáti měli demokratickou legitimitu, a jelikož demokratickou legitimitu mají toliko státy samotné, budou je volit členské státy, eventuálně občané těchto států.

Nu, a tady se dostáváme k zásadnímu problému – Česká republika je malá země někde mezi Německem a Ruskem, která – pokud to řekneme hezky – není úplně nejlepší ve vnitrounijní diplomacii.

Počtem hlasů, občanů nebo vyjednávací pozicí uvnitř EU Česká republika nikoho neoslní. Ale přesto půjde společně s dalšími ministáty typu Slovinska nebo Irska poprvé zvolit ty konečně-legitimní výkonné orgány Unie. Bude velká sláva. A Německo a Francie, eventuálně Němci a Francouzi, budou mít svůj vlastní názor na složení a program Komise. A tak se tedy konečně Komise (nebo jak se tenv olený orgán bude vlastně jmenovat) zvolí.

A český diskutér vymění nikým nevolené úředníky z Bruselu za Fracouzi a Němci dosazené úředníky z Bruselu. Štítek je nový, přístup zůstává. Nereprezentují Českou republiku, nereprezentují dvě procenta obyvatel Unie.

Členové Komise mají býti vybíráni podle svého evropanství a mají býti na státech nezávislí. Mají to být Evropané. Buďme za to rádi. Němce bychom nepřežili.

Autor: Jan Burda | středa 21.6.2017 19:10 | karma článku: 17,89 | přečteno: 1105x