Diskuse

Sto let od nástupu posledního českého krále - císař a král Karel

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Karel prožil velkou část života v Čechách, uměl perfektně česky a k Čechům měl pozitivní vztah. Zazlívám českým politikům, že nedokázali projevit velkorysost a nevyhověli Karlově prosbě, aby mohl žít jako občan Československé republiky. Přitom někteří z nich mu měli být vděční za svůj život - Kramář a Rašín např. díky Karlově velkorysé amnestii unikli vynesenému trestu smrti!

2 0
možnosti

Řekl bych, že pro hodnocení jeho osoby je důležitá také jeho neústupnost, s jakou odmítal abdikovat a také jeho opakované a doslova trapné snahy obnovit monarchii. Jako když malému klukovi vezmou hračku a on si ji chce vybrečet. Vpodstatě donutil nástupnické státy, aby přijaly zákony, které znemožňují jakýkoli návrat Habsburků k moci. Král Karel byl jen posledním reliktem neschopných habsburských vládců přesvědčených o své výjimečnosti. Vždyť v první světové válce proti sobě paradoxně bojovali i členové vládnoucích rodin. S melancholickou nostalgií pro Karla brečí katolická církev – s pádem habsburského domu totiž téměř ze dne na den ztratila významný podíl na politické moci i různé téměř feudální výsady. Pokud by on i jeho žena podporovali vznik republik, mohli mít významné diplomatické posty i spravovat rozsáhlý majetek. Místo toho se nechávali vydržovat od poblázněných příznivců. O Karlově neschopnosti fungovat bez rozsáhlého služebnictva svědčí i to, jak dopadl. Chtěl ušetřit na lékaři a neuvědomoval si, kolik má dětí. Tak ušetřil a zemřel. Jeho manželka Zita byla ještě posledlejší vladařstvím, než Karel, a prohlásila, že abdikace je pro ni nepřijatelná a dokonce horší, než smrt. Zemřela v roce 1989, takže ty její výroky byly spíše hysterické, než státnické. S největší pravděpodobností právě namyšlená Zita Karla nutila, aby na abdikaci nepřistupoval. Pak zřejmě litovala. Prostě dům, který si o pád koledoval.

0 0
možnosti

J12a63n 57B16u40r92d55a

21. 11. 2016 13:20

To nepochybně - on nebyl moderní republikán. To neznamená, že by byl apriori proti demokracii, ale je pravda, že věřil, že dědičný úděl (osud) Habsburského domu je pečovat o "své" národy. To jest z boží vůle.

2 0
možnosti

Však Zita říkala, že monarchii definitivně pohřbili Horthy a Masaryk..

Karma.R^;-D

2 1
možnosti

J38a93n 36B36u48r51d82a

21. 11. 2016 11:14

Tak Horthy pravděpodobně zůstane nejhorším královským regentem v historii ;-D Nicméně byl nejhorším regentem až v době, kdy už o původní Monarchii (tj. o obou částech) nemohlo být ani uvažováno.

2 0
možnosti